»Τζίντζερ και υγεία »

Από την αρχαιότητα, τα nutraceuticals (φαρμακοτρόφιμα) αποτελούν μία ομάδα τροφίμων που προέρχονται από βιοδραστικές ενώσεις, τα οποία παρουσιάζουν δυνητικά ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία του ανθρώπινου οργανισμού.
Το τζίντζερ είναι ένα μπαχαρικό το οποίο προέρχεται από το φυτό Zingiber officinale και αποτελείται από ένα αιώνιο, κονδυλώδες σύστημα ριζών ή ριζωμάτων. Είναι ένα από τα πιο δημοφιλή μπαχαρικά που καλλιεργούνται και καταναλώνονται σε όλο τον κόσμο. Πιο συγκεκριμένα, η Κινεζική ιατρική χρησιμοποιεί το τζίντζερ, για πάνω από δύο χιλιετίες, καθώς βελτιώνει κατά πολύ την ποιότητα της υγείας μας, ενώ πλέον αποδεικνύεται και επιστημονικά η θετική αυτή επίδραση. Σήμερα λοιπόν, πλήθος ερευνών που έχουν διεξαχθεί σε ζωικά μοντέλα αλλά και στον ίδιο τον άνθρωπο, αποδεικνύουν τις θεραπευτικές του δράσεις σε μια ποικιλία ασθενειών.

Το ρίζωμά του συνήθως καταναλώνεται ως φρέσκια πάστα, αποξηραμένο σε σκόνη, σε φέτες διατηρημένες με σιρόπι, καραμέλα (κρυσταλλική πιπερόριζα) ή μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον αρωματισμό τσαγιού, συνήθως σε συνδιασμό με το λεμόνι. (Yogeshwer Shukla 2007) 
Στην Ινδική και στη Δυτική φαρμακευτική πρακτική, χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της αρθρίτιδας, τις ρευματικές διαταραχές και τη μυϊκή δυσφορία, χάρη στις φαρμακολογικές δραστικές ενώσεις του, όπως η αντιφλεγμονώδης gingerols. Ακόμη, συνταγογραφείται συχνά στα φαρμακεία σε Κίνα και Ιαπωνία, για διάφορες γαστρεντερικές διαταραχές. Στις ΗΠΑ, συχνά προωθείται σαν πεπτικό βοήθημα και σαν θεραπεία για το κοιλιακό άλγος, τη δυσπεψία και τα έλκη. Μειώνει τη διάρροια και την δυσκοιλιότητα, εξαλείφοντας τα επιβλαβή βακτήρια και μικροοργανισμούς όπως η  E. Coli, η οποία προκαλεί διάρροια στα παιδιά και γαστρεντερίτιδα. Επίσης, μελέτες έχουν δείξει ότι καταπραΰνει την ναυτία και τον εμετό και μπορεί να χρησιμοποιηθεί κατά τη διάρκεια ενός ταξιδίου, από ανθρώπους που κάνουν χημειοθεραπείες, από εγκύους κατά τους πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης, καθώς και για μετεγχειρητική ναυτία. (Bokyung Sung 2011) Έχει επίσης αναφερθεί ότι, έχει χημειοπροληπτική δραστικότητα στον καρκίνο του παχέος εντέρου. (Jonathan A. Green 2013)

Η πιπερόριζα έχει χρησιμοποιηθεί ως ένας πιθανών αντι-φλεγμονώδης και αντιθρομβωτικός παράγοντας, εξαιτίας της αναστολής της προσταγλανδίνης και των λευκοτριενίων σύνθεσης. Μερικές εκθέσεις δείχνουν ότι είναι αποτελεσματική και για τον πονοκέφαλο. Πρόσφατα, μια πολυκεντρική, ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο μελέτη αποκάλυψε ότι η υπογλώσσια βάλσαμου / πιπερόριζα ήταν ασφαλής και αποτελεσματική, ως πρώτης γραμμής αποτυχημένη θεραπεία σε πάσχοντες ασθενείς από ημικρανία, που συχνά βιώνουν ήπιο πονοκέφαλο πριν από την έναρξη του μέτριου, έως σοβαρού πονοκεφάλου. Οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες είναι το μούδιασμα του στόματος και η ναυτία. (Göksel 2013)

Σε υγιείς μάρτυρες, το τζίντζερ έχει αποδειχθεί ότι μειώνει το μυϊκό πόνο και τον πόνο των μυών μετά από άσκηση. Σε ζωικά μοντέλα, το τζίντζερ μειώνει τον πόνο κατά τη δοκιμή οξικού οξέος και θερμικών δοκιμών, καθώς και μετά την ένεση καψαϊκίνης. 
 Δεδομένου ότι η προαγωγή όγκων είναι στενά συνδεδεμένη με τη φλεγμονή και το οξειδωτικό στρες, μια ένωση που επιδεικνύει αντιφλεγμονώδη και / ή αντιοξειδωτικές ιδιότητες μπορεί να ενεργεί ως αντικαρκινική ουσία. Έχουν καθοριστεί οι δομές για πάνω από 50 αντιοξειδωτικά, που απομονώνονται από τα ριζώματα της πιπερόριζας. Το [6] -Gingerol, η κύρια αρχή του πικάντικου συστατικού του τζίντζερ, έχει βρεθεί να διαθέτει σημαντική αντιοξειδωτική δράση.












Βιβλιογραφία
Bokyung Sung, Sahdeo Prasad, Vivek R. Yadav, Bharat B. Aggarwal. «Cancer Cell Signaling Pathways Targeted by SpiceDerived.» Nutrition and Cancer, 2011: 17.
Yogeshwer Shukla, Madhulika Singh. «Cancer preventive properties of ginger: A brief review.» Food and Chemical Toxicology, 2007: 2.

Άννα Γιάννακα, διαιτολόγος-διατροφολόγος
https://www.facebook.com/profile.php?id=100004929439191&lst=1503746655%3A100004929439191%3A1522391343


Πατατοσαλάτα με κρεμμυδάκι, κάπαρη και dressing μουσταρδομαγιονέζας

Υλικά (Για 2 μερίδες) :
  • 4 Πατάτες μεσαίου μεγέθους
  • κρεμμύδι
  • 1 πράσινη πιπεριά 
  • Μισή κόκκινη πιπεριά
  • Μισή πορτοκαλί πιπεριά
  •  1 πρέζα μαϊντανό
  • 1 πρέζα άνηθο
  • Κάπαρη
  • Αλάτι 
  • Πιπέρι

   Για τη Σως:

  • 1 κουταλιά της σούπας μουστάρδα
  • 1 κουταλιά της σούπας μαγιονέζα
  • 1 κουταλάκι του γλυκού ελαιόλαδο
  • 1 πρέζα σκόρδο

Μέθοδος εκτέλεσης:

  • Πλένουμε τις πατάτες πολύ καλά και τις βράζουμε μαζί με την φλούδα για περίπου 35-40 λεπτά( ελέγχουμε τακτικά για να δούμε αν έχουν μαλακώσει και είναι έτοιμες) 

*Tip: Η φλούδα της πατάτας έχει την ιδιότητα να συγκρατεί τα θρεπτικά συστατικά της κατά το βράσιμο.

  • Μόλις έχουν βράσει ικανοποιητικά, της τοποθετούμε κατευθείαν σε κρύο νερό και στην συνέχεια τις ξεφλουδίζουμε προσεκτικά.
  • Κόβουμε τις πατάτες σε μικρά κομμάτια της αρεσκείας μας.
  • Κόβουμε το κρεμμύδι μας σε μικρά κομμάτια.
  • Κόβουμε επίσης την πράσινη, τη κόκκινη και την πορτοκαλί πιπεριά σε μικρές λωρίδες ή κομματάκια.
  • Ψιλοκόβουμε τον άνηθο και το μαϊντανό.
  • Και τέλος σε ένα μικρό βαζάκι προετοιμάζουμε τη σως μας ανακατεύοντας την μουστάρδα, τη μαγιονέζα και το λάδι.

Για το σερβίρισμα:

  • Παίρνουμε ένα βαθύ μπολ και τοποθετούμε αρχικά τις πατάτες, το κρεμμύδι και τις πιπεριές μας.
  • Ρίχνουμε τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και τον άνηθο.
  • Ανακατεύουμε ξανά τη σως στο μικρό βαζάκι και την αδειάζουμε στην σαλάτα μας.
  • Τέλος προσθέτουμε την κάπαρη, λίγο αλάτι και λίγο πιπέρι.
  • Ανακατεύουμε καλά και είμαστε έτοιμοι για σερβίρισμα!

   (Μπορούμε να προσθέσουμε έξτρα μαϊντανό για γαρνιτούρα κατά το σερβίρισμα)


Έξτρα tip:Τις πατάτες πρέπει να τις τοποθετήσετε στην κατσαρόλα όσο το νερό είναι ακόμα κρύο, ώστε να μαλακώσουν.