Πριν φύγεις το πρωί από το σπίτι σου με άδειο στομάχι ή απλά καταναλώνοντας ένα φλιτζάνι καφέ, ξανασκέψου το!
Η παράληψη ενός από τα πιο σημαντικά γεύματα της ημέρας αποτελεί ένα από τα πιο αξιοσημείωτα διατροφικά σφάλματα και μια “κακιά” συνήθεια για πολλούς ανθρώπους καθημερινά.
Έπειτα από τη «νηστεία» της νύχτας, ο οργανισμός έχει ανάγκη από ενέργεια για να λειτουργήσει σωστά. Το πρωινό γεύμα ή αλλιώς στα Αγγλικά breakfast ( break the fast, δηλαδή διακόπτω τη νηστεία), προσφέρει στον οργανισμό τη γλυκόζη που χρειάζεται, παρέχοντάς του “καύσιμο” για να ξεκινήσει τις δραστηριότητές του, με αποτέλεσμα όταν δεν το καταναλώνουμε να αναγκάζουμε τον οργανισμό μας να υπολειτουργεί.
Η συστηματική κατανάλωση πρωινού ωφελεί στα παρακάτω:
ü Παρέχει στον οργανισμό την απαιτούμενη ενέργεια και βασικά θρεπτικά συστατικά
ü Βοηθά στην καλύτερη δυνατή σωματική και πνευματική λειτουργία του οργανισμού, δίνοντας τη δυνατότητα να ξεκινήσουμε δυναμικά την ημέρα μας
ü Σχετίζεται με τη διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους.
Μελέτες έχουν δείξει ότι άτομα που καταναλώνουν πρωινό γεύμα, τείνουν να έχουν μια πιο ισορροπημένη διατροφή. Ενώ άτομα που παραλείπουν το γεύμα αυτό, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για αυξημένα επίπεδα τριγλυκεριδίων και χοληστερόλης, σε σχέση με όσους καταναλώνουν.
BREAKFAST MENU:
· Δημητριακά ολικής άλεσης, όπως φρυγανιές, βρώμη, αρτοσκευάσματα ολικής.
· Γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά
Το γάλα και τα προϊόντα του μας παρέχουν ασβέστιο, φώσφορο και Vit D (σε εμπλουτισμένα γάλατα), θρεπτικά συστατικά που μας εξασφαλίζουν έναν γερό σκελετό.
· Πρωτεΐνη χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, όπως γαλοπούλα, τυριά χαμηλών λιπαρών, αυγό
· Φρέσκα φρούτα, φυσικοί χυμοί και smoothies
Τα φρούτα λοιπόν, μας προμηθεύουν με επαρκείς ποσότητες βιταμινών, φυτικών ινών αλλά και αντιοξειδωτικών στοιχείων. Κάποια φρούτα πλούσια σε αντιοξειδωτικά είναι τα δαμάσκηνα, μούρα και φράουλες.
· Ξηροί καρποί (ανάλατοι κατά προτίμηση)
Καρύδια, αμύγδαλα, φιστίκια, κ.ά. αποτελούν μέρος των ακόρεστα λιπαρά οξέα (ω-3 & ω-6), φυτικών πρωτεϊνών, αντιοξειδωτικών (α-τοκοφερόλη), Vit B, ανόργανων συστατικών (ασβέστιο, σίδηρο, κάλιο, μαγνήσιο), φυτικών ινών, κ.ά.
Μερικές υγιεινές επιλογές πρωινού:
Ø Γάλα ή γιαούρτι (χαμηλών λιπαρών) με δημητριακά ολικής άλεσης και καρύδια ή βρώμη και αποξηραμένα φρούτα
Ø Γάλα ή γιαούρτι (χαμηλών λιπαρών) και ψωμί ολικής με μέλι ή μαρμελάδα
Ø 1 ποτήρι φυσικό χυμό και ψωμί με μέλι, ταχίνι, μπανάνα
Ø 1 ποτήρι φυσικό χυμό και ψωμί με 1 αυγό
Ø 1 ποτήρι φυσικό χυμό ή 1 ποτήρι γάλα και τοστ με γαλοπούλα και τυρί χαμηλών λιπαρών
Ø Smoothie με φρούτα, βρώμη και γάλα ή γιαούρτι
Άννα Γιάννακα, Διαιτολόγος-διατροφολόγος